LAGU KEBANGSAAN MALAYSIA

Peranan Lagu Kebangsaan bukan sahaja untuk membangkitkan semangat patriotik terhadap negara bahkan ianya melambangkan sosiobudaya serta mempaparkan cita-cita, hasrat dan harapan bangsa negara berkenaan. Lagu Kebangsaan Malaysia dinamakan Negaraku. Maksud lirik lagu Negaraku ialah menyeru rakyat dari berbagai bangsa, agama dan sosiobudaya hidup bersatu padu dan mengejar pelbagai kemajuan. Di samping itu lagu ini memohon rahmat dan kebahagiaan dari Allah untuk kesejahteraan raja, rakyat dan negara tercinta Malaysia. Lagu Negaraku asalnya berentak moderato sama seperti kebanyakan negara-negara beraja lain di dunia. Walau bagaimanapun sesuai dengan perkembangan sosioekonomi negara, pada 30 Ogos 1993 iaitu sempena menyambut Perayaan Hari Kebangsaan tahun 1993, kerajaan telah mengubah rentaknya kepada rentak march iaitu lebih cepat dan penuh bersemangat. Rakyat Malaysia yang cintakan negara dan raja perlu mengetahui lebih dalam mengenai Negaraku supaya lebih bersemangat patriotik.

 

 • Sejarah Lagu Kebangsaan
 • Pemilihan Lagu Negaraku
 • Peraturan Memainkan Lagu Negaraku
 • Naskhah Penuh atau Naskhah Diraja (Full Version)
 • Naskhah Ringkas
 • Naskhah Pendek (Short Version)
 • Memainkan Lagu Kebangsaan dan Negeri
 • Menghormati Lagu Kebangsaan
 • Not Negaraku
 • Lirik Lagu Negaraku

SEJARAH LAGU KEBANGSAAN
Mengikut rekod terdapat dua sumber mengenai asal usul Lagu Kebangsaan sebelum lagu Negaraku ini dijadikan Lagu Kebangsaan Malaysia. Lagu tersebut merupakan Lagu Kebangsaan Negeri Perak dan di samping itu juga lagu yang popular bernama Terang Bulan. Mengikut cerita Tuan Haji Mustafa Albakri, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu, lagu ini telah digunakan buat pertama kali sebagai Lagu Kebesaran Negeri Perak pada tahun 1901 iaitu pada masa pertabalan Raja Edward VII di England.

Sultan Idris Murshidul’adzam Shah (Marhum Rahmatullah) menjadi Sultan Negeri Perak dari tahun 1887 hingga tahun 1916. Pada masa pertabalan Raja Edward VII pada tahun 1901, Sultan Idris telah berangkat ke England sebagai wakil Raja-raja Melayu bagi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dalam Istiadat Pertabalan tersebut. Apabila tiba di Pelabuhan Southampton, Pegawai Protokol dari pejabat koloni luar naik ke kapal dan bertanyakan Lagu kebesaran Negeri Perak. Adalah menjadi amalan di England pada masa itu bahawa apabila Ketua Negara atau Raja berangkat, lagu kebangsaan negeri tersebut dimainkan.

Pada masa itu Negeri Perak tidak mempunyai lagu kebesarannya sendiri. Raja Harun bin Sultan Abdullah, Setiausaha Sulit kepada Sultan adalah seorang ahli muzik. Beliau walaupun sedar bahawa Negeri Perak tidak mempunyai lagu kebesarannya sendiri tidak mahu mengaku kalah. Beliau memberitahu Pegawai Protokol tersebut bahawa Negeri Perak memang sudah ada lagu kebesarannya sendiri tetapi not lagu tersebut tidak dibawa bersama. Namun begitu beliau menyatakan bahawa beliau boleh memainkan lagu tersebut tanpa not.

Setelah mendengar penerangan Raja Harun bin Sultan Abdullah maka Pegawai Protokol pun membenarkan beliau memainkan lagu tersebut tanpa not. Maka Raja Harun pun memainkan Lagu Kebesaran Negeri Perak tanpa not. Lagu tersebut sebenarnya ialah lagu Terang Bulan. Dengan itu berkumandanglah lagu Terang Bulan di bumi England pada tahun 1901 buat pertama kali dan sekaligus menjadi Lagu Kebesaran Negeri Perak. Dari saat itu lagu Terang Bulan menjadi Lagu Kebangsaan Negeri Perak sehingga ia dijadikan Lagu Kebangsaan Negara dan seterusnya Lagu Kebangsaan Malaysia.

Satu lagi sumber mengenai asal usul lagu Negaraku ialah cerita yang disampaikan oleh Raja Kamarulzaman anak kepada Raja Mansur yang pernah menjadi juruiring kepada Sultan Idris. Beliau menyatakan bahawa lagu Terang Bulan ini mula dijadikan Lagu Kebangsaran Negeri Perak pada tahun 1888 apabila Sultan Idris melawat London iaitu setahun selepas baginda ditabalkan. Baginda Sultan Idris berangkat ke London untuk menghadiri Upacara Kemahkotaan Permaisuri Victoria pada tahun 1888. Setibanya rombongan Diraja di London sebagai persediaan, wakil Permaisuri Victoria telah meminta not Lagu Kebesaran Negeri Perak dari Raja Mansur, juruiring Sultan Idris. Mengikut amalan protokol ketiga itu Lagu Kebesaran Negeri Perak akan dimainkan sebaik sahaja baginda Sultan berangkat masuk ke dewan majlis di mana istiadat yang berkenaan dijalankan. Untuk mengelakkan malu maka dengan kebijaksanaan dan daya usaha Raja Mansur, beliau telah menyatakan bahawa not lagu tersebut terlupa dibawa. Walau bagaimanapun, Raja Mansur memberitahu wakil Permaisuri bahawa sekiranya wakil Permaisuri dapat menyediakan seorang pakar muzik yang boleh membuat not lagu, beliau boleh membunyikannya dengan cara bersiul. Lagu yang disiulkan itu adalah lagu yang sangat popular dan digemari oleh penduduk Negeri Perak. Maka dengan itu Lagu Kebesaran Negeri Perak buat kali pertamanya dimainkan secara rasmi pada Upacara Kemahkotaan Permaisuri Victoria di London dan lagu itu ialah lagu Terang Bulan.

Tuan Haji Mubin Sheppard yang pernah memegang jawatan Pengarah Arkib Negara telah membuat penyelidikan mengenai asal usul lagu Negaraku ini. Beliau mendapati cerita dari dua adik beradik iaitu Raja Aminah binti Almarhum Sultan Abdullah dan Raja Halijah binti Almarhum Sultan Abdullah dan juga dari Raja Kamarulzaman. Mengikut dua adik beradik ini kali pertama mereka mendengar lagu ini yang sekarang dikenali sebagai Negaraku ialah di Mahe, Kepulauan Seychelles di mana ayahanda mereka iaitu bekas Sultan Perak, Sultan Abdullah menetap dalam buangan. Mengikut mereka lagu tersebut sangat popular di pulau tersebut dan selalu dimainkan oleh Pancaragam Perancis yang biasanya memainkan pelbagai lagu dan membuat pertunjukkan konsert untuk orang ramai di pulau berkenaan. Adalah dipercayai melodi ini telah digubah oleh seorang ahli Muzik bangsa Perancis bernama Pierre Jean de Beranger yang lahir di Perancis pada tahun 1780 dan meninggal dunia pada tahun 1857.

Raja Kamarulzaman juga ada menceritakan bahawa lagu ini telah diperkenalkan oleh Bangsawan dari Indonesia yang sedang membuat pertunjukan di Singapura. Dalam tempoh yang singkat lagu ini telah menjadi popular di Singapura dan diberi nama Terang Bulan. Walaupun lagu ini menjadi Lagu Kebesaran Negeri Perak namun ia dimainkan juga di majlis-majlis sebagai lagu hiburan. Pada masa itu lagu ini terus menjadi Lagu Kebesaran Negeri Perak sehingga dijadikan Lagu Kebangsaan Malaysia dengan nama Negaraku.

PEMILIHAN LAGU NEGARAKU
Pada tahun tahun 1956 semua negeri di Tanah Melayu mempunyai lagu kebesarannya sendiri. Walau bagaimanapun, belum ada sebuah lagu kebangsaan yang merangkumi bagi seluruh negara. Pada ketika itu Malaya berada di ambang kemerdekaan maka wajarlah ia mempunyai sebuah lagu kebangsaan sendiri. Maka dengan itu satu ketetapan telah diambil untuk mendapatkan sebuah lagu kebangsaan bercorak patriotik yang merangkumi seluruh negara. Y.T.M. Tunku Abdul Rahman yang menjadi Ketua Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri pada ketika itu telah membuat ketetapan agar sebuah lagu kebangsaan dicipta sebelum merdeka. Ekoran dari ketetapan ini satu jawatankuasa telah dibentuk di mana bertujuan untuk mendapatkan sebuah lagu kebangsaan yang sesuai bagi Malaya yang bakal merdeka.

Y.T.M. Tunku Abdul Rahman mencadangkan agar diadakan satu pertandingan mencipta lagu kebangsaan. Cadangan Y.T.M. Tunku ini dipersetujui dan dilaksanakan. Pertandingan ini bukan sahaja terhad kepada penduduk Malaya tetapi telah dibuka ke seluruh dunia dan hasilnya sebanyak 514 buah lagu telah diterima dari seluruh dunia. Untuk memilihnya sebuah jawatankuasa telah dibentuk untuk membuat pemilihan dengan teliti dan sempurna.

Jawatankuasa pemilihan ini terdiri daripada :

Pengerusi :
1.
Y.T.M. Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj

Ahli-ahli :
2.
Tuan Haji Mustafa Albakri, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja
Melayu mewakili Raja-raja.

3.
Dato’ Abdul Razak Hussein, Menteri Pelajaran.

4.
Encik Ya’akob Latiff, Pengarah Penerangan.

5.
Encik D.S.P. Croft, Pengarah Muzik, Band Polis Persekutuan.

6.
Kapt. Lenthall, Pengarah Muzik, Askar Melayu.

7.
Encik A.T. Read, Pengarah Penyiaran Radio.

Jawatankuasa ini menjalankan tugasnya dengan bersungguh-sungguh. Mereka meneliti setiap lagu yang diterima. Namun demikian Jawatankuasa ini berpendapat bahawa tidak ada sebuah lagu dari 514 lagu yang dikemukakan yang dianggap sesuai untuk dijadikan lagu kebangsaan. Jawatankuasa ini kemudian berpendapat satu cara lagi untuk memperolehi lagu kebangsaan yang baik ialah dengan menjemput beberapa penggubah lagu yang ternama untuk menciptanya. Dengan itu jawatankuasa ini membuat keputusan mempelawa beberapa penggubah lagu yang masyhur bertaraf antarabangsa untuk mencipta khas lagu kebangsaan ini. Mereka yang dijemput khas untuk menggubah lagu kebangsaan ini adalah terdiri daripada :

  1. Benjamin Britten
  2. Sir William Walton
  3. Carlo Menetti dan
  4. Zubir Said

Mereka telah menggubah dan mencipta beberapa lagu kebangsaan untuk diteliti oleh sebuah Panel Hakim yang dibentuk khas untuk membuat pertimbangan. Panel Hakim berpendapat bahawa lagu ciptaan mereka adalah tinggi mutunya namun mereka masih berpendapat bahawa tidak ada sebuah lagu yang boleh dianggap sesuai untuk dijadikan lagu kebangsaan.

Setelah dipertandingkan dan setelah mempelawa beberapa ahli penggubah lagu termasyhur masih belum memperolehi hasil yang diharapkan maka akhirnya Jawatankuasa ini membuat keputusan untuk mendengar kesemua lagu negeri yang sedia ada. Tujuannya ialah untuk mengenalpasti sama ada di antara lagu-lagu kebesaran negeri ini ada yang sesuai untuk dijadikan lagu kebangsaan negara. Setelah mendengar kesemua lagu negeri maka Jawatankuasa ini telah membuat keputusan bahawa Lagu Kebesaran Negeri Perak adalah sangat sesuai untuk dijadikan sebagai lagu kebangsaan negara. Maka dengan itu jadilah lagu itu sebagai Lagu Kebangsaan Malaya yang merdeka dan akhirnya Lagu Kebangsaan Malaysia. Senikata lagu kebangsaan ini telah ditulis bersama oleh Panel Hakim di mana Y.T.M. Tunku Abdul Rahman telah memainkan peranan yang penting.

PERATURAN MEMAINKAN LAGU NEGARAKU
Peraturan memainkan Lagu Kebangsaan Negaraku adalah terkandung dalam Akta Lagu Kebangsaan 1968. Mengikut akta tersebut, lagu kebangsaan mempunyai tiga bentuk salinan atau naskhah iaitu:

 • Naskhah Penuh atau Naskhah Diraja Lagu Kebangsaan (Full Version of the National Anthem)
 • Naskhah Ringkas lagu kebangsaan yang mengandungi lapan baris yang mula-mula dan lapan baris yang penghabisan dan dikenali sebagai Naskhah Ringkas (Abridged Version).
 • Naskhah Pendek (Short Version) mempunyai lapan baris yang terakhir.

NASKHAH PENUH (Full Version)
Naskhah Penuh dimainkan pada peristiwa-peristiwa berikut:

 • Apabila sesuatu penghormatan diberi kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
 • Apabila suatu penghormatan diberi kepada Timbalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong semasa menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong.
 • Apabila suatu penghormatan diberi kepada seorang Raja yang dilantik bagi menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong mengikut Ordinan (Menjalankan Tugas-tugas) Yang di-Pertuan Agong, 1957.
 • Apabila panji-panji Diraja dikibarkan bagi melambangkan kehadiran Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
 • Pada segala peristiwa apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong hadir sendiri.
 • Di sekolah-sekolah bagi maksud mengajar murid-murid sekolah menyanyi lagu kebangsaan.
 • Dalam peristiwa lain sebagaimana yang ditetapkan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
 • Pada semua peristiwa apabila lagu kebangsaan dinyanyikan, Naskhah Penuh atau Naskhah Diraja hendaklah dinyanyikan.
 • Pada semua sambutan rasmi, pembesar-pembesar luar negara di mana penghormatan diberi, Naskhah Penuh hendaklah dimainkan selepas sahaja lagu bagi negeri pembesar yang membuat lawatan itu dimainkan. Maksud pembesar luar negera di sini ialah Ketua Negara atau Ketua Kerajaan sesebuah negara. Pada semua peristiwa rasmi yang diadakan oleh pembesar-pembesar luar negara di dalam Malaysia bagi merayakan hari-hari kebangsaan atau peristiwa-peristiwa kebangsaan yang lain, maka Naskhah Penuh hendaklah dimainkan selepas sahaja lagu bagi negara pembesar luar negara itu dimainkan. Maksud pembesar luar negara di sini ialah Pesuruhjaya Tinggi atau Duta Besar.

NASKHAH RINGKAS (The Abridged Version)
Naskhah Ringkas ini mengandungi lapan baris bar yang pertama dan lapan bar yang terakhir iaitu dengan meninggalkan rangkap antara rangkap A dan B. Naskhah Ringkas dimainkan bagi memberi hormat dalam Majlis-Majlis Rasmi kepada:

 • Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong.
 • Tuan-tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Melaka, Pulau Pinang, Sarawak dan Sabah.
 • Wakil rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong diwakili oleh salah seorang Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu. Dalam keadaan begini lagu kebangsaan negeri Duli Yang Maha Mulia Raja Melayu yang berkenaan hendaklah dimainkan sepenuhnya terlebih dahulu dan kemudian barulah diikuti dengan Lagu Kebangsaan Naskhah Ringkas.
 • Wakil-wakil Diplomat Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di luar negara.
 • Majlis Minum Selamat Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan iringan muzik.
 • Mana-mana iringan lain sebagaimana yang ditetapkan dengan titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

NASKHAH PENDEK(Short Version)
Naskhah Pendek mengandungi lapan bar yang terakhir. Naskhah Pendek dimainkan dalam keadaan-keadaan seperti berikut:

 • Pada mana-mana peristiwa rasmi apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atau wakilnya tidak hadir, tetapi salah seorang daripada Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu hadir, maka naskhah pendek hendaklah dimainkan pada masa tamatnya peristiwa itu selepas sahaja lagu negeri yang berkenaan itu dimainkan.
 • Apabila tamatnya sesuatu hiburan seperti tayangan gambar atau tamatnya rancangan televisyen.

MEMAINKAN LAGU KEBANGSAAN DAN NEGERI
Dalam majlis peringkat Persekutuan, jika Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atau wakil rasminya tidak berangkat hadir, tetapi salah seorang daripada Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu berangkat hadir, lagu kebangsaan naskhah ringkas hendaklah dimainkan pada akhir majlis tersebut setelah lagu kebangsaan Negeri Duli Yang Maha Mulia Raja Melayu yang bekenaan dimainkan.

MENGHORMATI LAGU KEBANGSAAN

 • Apabila lagu kebangsaan dimainkan atau dinyanyikan atau bila naskhah ringkas atau naskhah pendek dimainkan semua orang yang hadir hendaklah berdiri sebagai tanda hormat.
 • Jika lagu kebangsaan dimainkan atau dinyanyikan dalam masa sesuatu penyiaran tersebut maka memberi hormat ini adalah dikecualikan.
 • Seseorang yang dengan sengaja menunjukkan tidak hormat kepada lagu kebangsaan di mana-mana tempat awam boleh dikenakan dengan tidak lebih daripada satu ratus ringgit atau penjara selama tempoh tidak lebih daripada satu bulan.
 • Perbuatan yang mungkin merendahkan kemuliaan lagu kebangsaan pada pandangan awam adalah dianggap tidak menghormati lagu kebangsaan. Pegawai-pegawai Polis diberi kuasa untuk menangkap dengan tiada waran orang yang tidak menghormati lagu kebangsaan.

NEGARAKU (NOT)

NEGARAKU

(LIRIK)

NEGARAKU

TANAH TUMPAHNYA DARAHKU

RAKYAT HIDUP BERSATU DAN MAJU

RAHMAT BAHAGIA TUHAN KURNIAKAN

RAJA KITA SELAMAT BERTAKHTA

RAHMAT BAHAGIA TUHAN KURNIAKAN

RAJA KITA SELAMAT BERTAKHTA

Apabila lagu kebangsaan dimainkan atau dinyanyikan semua orang yang hadir hendaklah berdiri sebagai tanda hormat.

Advertisements

4 Comments »

 1. 1
  Nav Says:

  Wow.. that’s long..

  • 2
   Mike Leo Says:

   You all listen to many other songs, but never take note of our national anthem.

   It’s important to know the history of our land and it’s also vital to know the origin of our national anthem.

   I hope that you read it and understand it

 2. 3
  indonesia Says:

  anjinggggggggggggg ko malaysiaaaaaaa

 3. 4

  Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this paragraph
  i thought i could also make comment due to this sensible piece of writing.


RSS Feed for this entry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Online Newspaper/Magazine

 • Christianity Today
 • CNN
 • ESPN
 • The Star
 • Utusan Malaysia
 • New Strait Times
 • Malaysiakini
 • The Malaysian Insider
 • The Edge
 • Malaysiakini
 • Special Links:

 • First Assembly
 • FMC
 • NECF
 • Youth Alive Malaysia
 • Assemblies of God of Malaysia
 • Bible College of Malaysia
 • Interesting People

 • Najib Tun Razak
 • Tun Dr Mahathir
 • Mukhriz Tun Mahathir
 • Anwar Ibrahim
 • Ong Tee Kiat
 • Nik Aziz
 • Lim Kit Siang
 • Lim Guan Eng
 • Teresa Kok
 • Haris Ibrahim
 • Nurul Izzah Anwar
 • Ng Yen Yen
 • Sharizat Abdul Jalil
 • Gobin Singh Deo
 • Karpal Singh
 • Fong Kui Lun
 • Zambry Abdul Kadir
 • Daphne Iking
 • Nelson Mandela
 • Book I’m Reading

  Title: Faith & Doubt Author: John Ortberg Title: Dim Sum for the Family Author: John Ng
 • Top Clicks

 • Blog Stats

 • Archives

 • Twitter

 • Meta

 • %d bloggers like this: